Open

Helpdesk voor professionelen

+32 15 62 19 35

Maandag tot vrijdag
09u00 tot 17u00

Stel je technische vraag

Mail naar technical@isoproc.be of vul het formulier in.
Wij antwoorden gemiddeld binnen 1 werkdag

Toegestane bestandstypen 
pdf, docx, ...

Een onbeperkt aantal bestanden kan naar dit veld worden geupload.
20 MB limiet.
Toegestane types: gif, jpg, jpeg, png, odf, pdf, doc, docx, ppt, pptx, xls, xlsx.
100 MB limiet per formulier.

Isoleren van een hellend dak met dragende nok en keperplanken

Project type
Nieuwbouw
Renovatie
Bouwwijze
Houtbouw (houtskelet, CLT,...)
Metselwerk (of beton)
Bouwelement
Hellend dak
Functions
Binnenisolatie
Luchtdichtheid
Onderdak
Regen-, water- en winddichte aansluitingen
Detailoplossing
Categorie
Technisch
Totaaloplossing

Ben je bezig met een nieuwbouwproject of een grondige renovatie van je schuin dak? Zoek je een efficiënte, kwaliteitsvolle en duurzame manier om je dak langs binnen te isoleren? Is de kostprijs belangrijk? 

Bekijk dan zeker deze oplossing als alternatief voor het conventionele spantendak.

Project type
Nieuwbouw
Renovatie
Bouwwijze
Houtbouw (houtskelet, CLT,...)
Metselwerk (of beton)
Bouwelement
Hellend dak
Functions
Binnenisolatie
Luchtdichtheid
Onderdak
Regen-, water- en winddichte aansluitingen
Detailoplossing
Categorie
Technisch
Totaaloplossing

Waaruit bestaat ons isolatiesysteem 'Hellend dak met dragende nok en keperplanken'?

Het ontwerp van dit type schuin dak is eenvoudig maar effectief. De balk in massief of gelamelleerd hout in de nok van het dak wordt zodanig gedimensioneerd dat hij nauwelijks doorbuigt. Hij draagt massiefhouten keperplanken (of I-balken) die vanaf de voet van het dak schuin en ononderbroken tot aan de nokbalk lopen, zonder bijkomende ondersteuning. De tussenafstand van deze keperplanken (of I-balken) bedraagt normaal ongeveer 60cm, de breedte en dikte wordt bepaald door de overspanning en gewenste isolatiedikte.

Daarop komt aan de buitenkant een Celit 4D onderdak en aan de binnenkant een vochtgestuurde damprem pro clima INTELLO PLUS. Tussen de keperplanken wordt lokaal geproduceerde iQ3 cellulose-isolatie ingeblazen..

Gebruikte producten

Doordacht: vangt spatkrachten efficiënt op

Door te werken met een bijzonder stevige nokbalk, die nauwelijks doorbuigt, voorkom je zogenaamde 'spatkrachten'. Dat zijn krachten die, mocht de nok van het dak wel gaan doorhangen door onder meer het gewicht van het dak, zijwaarts op de constructie inwerken en de buitenmuren proberen weg te drukken. Een stijve nokbalk voorkomt dit. 

Het verschil met een conventioneel (al dan niet geprefabriceerd) spantendak is dat bij die constructiewijze horizontale trekkers en verticale steunen moeten worden toegevoegd om de spatkrachten te op te vangen.  
 

Wat zijn de voordelen van deze opbouw?

Doordat er bij de oplossing met dragende nok en keperplanken GEEN horizontale trekkers of verticale steunen nodig zijn, kan je de ruimte onder het dak volledig benutten en wordt het plaatsen van isolatie en luchtdichting vereenvoudigd. Bovendien zorgen duurzame materialen zoals Celit 4D en iQ3 cellulose-isolatie voor een zeer comfortabel binnenklimaat en een maximale bescherming tegen vocht en bouwschade. Hierdoor blijft je investering op lange termijn renderen.

  • Deze dakopbouw laat toe op een heel eenvoudige manier bijzonder goed te isoleren. Bij de toepassing van onze oplossing met  keperplanken van 225mm hoog, bereik je een R-waarde van ongeveer 5,9m²K/W. 
  • In tegenstelling tot vele andere dakopbouwen (bijv. bij het gebruik van sandwichpanelen) is het met onze oplossing mogelijk om een akoestisch zeer goed isolerende dakopbouw te bekomen. Binnen het kader van een onderzoeksproject rond het isoleren van daken rond luchthavens, waarbij gestreefd werd naar een geluidsreductie van 40dB voor de lage frequenties, bleek de geteste opbouw nog 5dB béter te scoren dan het beoogde doel. 
  • Energiebesparing en comfort staan of vallen met het realiseren van een correcte luchtdichting. Bij een conventioneel spantendak is, door het massaal gebruik van trekkers en verticale steunen die telkens het luchtscherm doorboren, het aanbrengen van een goede luchtdichting bijzonder arbeidsintensief en bijgevolg erg duur. Bij een dak met dragende nok daarentegen is een perfecte luchtdichting gemakkelijk uit te voeren. 
  • De combinatie een Celit 4D-onderdak met iQ3 cellulose-isolatie, biedt in combinatie met andere maatregelen, zoals buitenzonnewering en een geschikt ventilatiesysteem, niet enkel bescherming tegen de koude in de winter, maar eveneens tegen zomerse hittedoorslag.

De besparingen starten bij het ontwerp.

Bespaar op de kostprijs 
Bij een hellend dak met dragende nok en keperplanken bespaar je sowieso al op het materiaal. Er zijn immers geen trekkers en verticale steunen nodig. Bovendien heb je met iQ3-cellulose isolatie een perfecte vulling van de volledige beschikbare ruimte tussen de keperplanken, zonder snijresten of kieren in de isolatie. De constructie is zo minder duur dan een klassieke constructie met minerale wol en onderdakfolie. Uiteraard kom je ook in aanmerking voor isolatiepremies en renovatiepremies. 
Bespaar tijd 
De voorbereidde keperplanken (voorgezaagd, gemarkeerd, voorgeboord, …) zijn relatief licht en gemakkelijk manipuleerbaar, dikwijls door individuele personen. Bij een goede voorbereiding kan de daktimmer op enkele uren geplaatst worden. Het Celit-onderdak aan de buitenzijde is eenvoudig en snel te plaatsen.
Niet alleen het plaatsen van de luchtdichting aan de binnenzijde gaat veel vlotter dan bij een spantendak, ook het inblazen van iQ3 cellulose-isolatie verloopt snel en efficiënt: de isolatie hoeft niet pak per pak omhoog gedragen en op maat gesneden te worden. Wie ooit al isolatiematten heeft proberen te plaatsen, met perfecte vulling over de volledige breedte en de ganse dikte, ook ter plaatse van nok, muurplaat, kielgoot en noordboom, weet dat dit bijzonder arbeidsintensief is en dat een correcte plaatsing zelden voorkomt.

Een Celit 4D onderdakplaat zorgt niet enkel voor een bijkomende isolatielaag, maar is ook veel minder kwetsbaar dan een onderdakfolie.

Door de combinatie van Celit 4D met iQ3 cellulose-isolatie en een pro clima INTELLO PLUS vochtgestuurde damprem wordt de kans op bouwschade (bijv. houtrot) en ongezonde schimmels ten gevolge van vocht tot een minimum beperkt. Het vochttransport binnen je constructie wordt immers optimaal beheerst aangezien de 3 belangrijkste strategieën om bouwschade te vermijden gecombineerd worden:

  • Vochtindringing langs de binnenkant wordt vermeden door goede luchtdichting en de dampremmende werking van de pro clima INTELLO-folie.
  • Uitdrogingsmogelijkheden worden gemaximaliseerd. Eventueel aanwezig vocht in de constructie kan naar buiten toe uitdrogen doorheen het Celit 4D onderdak of op specifieke momenten naar binnen toe doorheen de vochtvariabele damprem pro clima INTELLO.
  • Indien nodig kan er een tijdelijk een beperkte hoeveelheid vocht gebufferd worden in het Celit onderdak en de iQ3 cellulose-isolatie, om later uit te drogen. 

Ook insecten maken geen kans: de toegang tot het hout wordt hen belet door de Celit 4D aan de buitenzijde en door de pro clima INTELLO aan de binnenzijde. En mocht er toch van bij het begin een insect in het hout aanwezig zijn, dan kan dit als volwassen dier niet uitvliegen door de volledige vulling met iQ3, waardoor het onmogelijk is een partner te vinden en een volgende generatie op te starten. Hierdoor is het in het algemeen zelfs mogelijk om met onbehandeld hout te werken.

Door het ontbreken van trekkers en steunen (zie hoger in de inleiding) kan je de ruimte onder het dak volledig vrij en flexibel inrichten. Je wordt dus niet belemmerd door horizontale en verticale planken die in de weg staan.

Voor het aantonen van de milieu-impact, baseren we ons op een analyse in TOTEM. TOTEM  is een instrument, gezamenlijk ontwikkeld door de drie Belgische gewesten, dat toelaat om de totale milieu-impact van opbouwen objectief met elkaar te vergelijken*.

Stap per stap gaan we van een dak met conventionele materialen en gebruikelijk isolatiepeil naar een meer verantwoorde opbouw. 

  • Als basis nemen we een dak met keperplanken van 175mm hoog, met aan de buitenzijde een onderdakfolie en geïsoleerd met minerale wol (U = 0,25W/(m².K). 
  • Vervangen we de onderdakfolie door een isolerende Celit 4D onderdakplaat (U = 0,22W/(m.K) dan vermindert de totale milieu-impact met 3%. 
  • Vervangen we vervolgens de minerale wol door iQ3-cellulose, dan wordt de verbetering al 11%. 
  • Verhogen we tenslotte de hoogte van de keperplanken en de iQ3-cellulose tot 300mm (U = 0,13W/(m².K), dan daalt de milieu-impact zelfs met 38% (analyse: april 2024)

* Naast het energieverbruik over een gebruiksduur van 60 jaar, wordt bij TOTEM ook de globale impact (CO2 en stikstofuitstoot, water- en grondstoffenverbruik, impact op OZON en een hele resem andere factoren) van de gebruikte materialen in rekening gebracht, van bij de winning van de grondstoffen tot op het moment van afbraak van het gebouw. 
Meer info over het belang van TOTEM vind je hier.

Wij documenteerden deze voordelige oplossing voor dakisolatie  in een uitgebreid document. Daarin vindt je details over de uitvoering van onder andere de daktimmer, de luchtdichting en de wind- en regendichte laag. Daarnaast namen we ook detailtekeningen en beschrijvingen op van onder meer de nok, de dakvoet en de muuraansluitingen. Download de totaaloplossing hellend dak met dragende nok en keperplanken hieronder.

Toch nog vragen? Aarzel dan niet onze gratis technische helpdesk te contacteren. We delen graag onze expertise en kennis van zaken.

Vind een aannemer

Laat je adviseren voor je isolatieproject door één van onze aannemers.

Productinformatie iQ3

Kom je graag meer te weten over iQ3-cellulose?

Prijscalculator iQ3

Gebruik onze handige prijscalculator voor jouw project. Krijg een eerste schatting van de kostprijs van geplaatste iQ3 cellulose per m². Bekijk het voor daken, muren en (zolder-)vloeren. Speel met oppervlaktes, diktes en comfortniveaus.

Paul Eykens
Technisch adviseur
foto-paul-eykens

Opleidingen