Open

Helpdesk voor professionelen

+32 15 62 19 35

Maandag tot vrijdag
09u00 tot 17u00

Stel je technische vraag

Mail naar technical@isoproc.be of vul het formulier in.
Wij antwoorden gemiddeld binnen 1 werkdag

Toegestane bestandstypen 
pdf, docx, ...

Een onbeperkt aantal bestanden kan naar dit veld worden geupload.
20 MB limiet.
Toegestane types: gif, jpg, jpeg, png, odf, pdf, doc, docx, ppt, pptx, xls, xlsx.
100 MB limiet per formulier.

Isoleren van platte daken: compactdak en warm-compactdak

Project type
Nieuwbouw
Renovatie
Prefab
Bouwwijze
Houtbouw (houtskelet, CLT,...)
Metselwerk (of beton)
Bouwelement
Plat dak
Functions
Binnenisolatie
Luchtdichtheid
Regen-, water- en winddichte aansluitingen
Categorie
Totaaloplossing
Technisch
Online opleiding

Beschikt je nieuwbouw, aanbouw, optopping of renovatie over een plat dak? Hecht je veel belang aan  akoestisch comfort? Is de beperkte bouwhoogte beperkt? Speelt kostprijs een rol? Of werk je graag met duurzame materialen? 

Bekijk dan zeker deze oplossing als alternatief voor het conventionele warm dak of omgekeerd dak. 

Onze oplossing is ook geschikt voor platte daken met zonnepanelen of terras, en voor groendaken. 
 

Project type
Nieuwbouw
Renovatie
Prefab
Bouwwijze
Houtbouw (houtskelet, CLT,...)
Metselwerk (of beton)
Bouwelement
Plat dak
Functions
Binnenisolatie
Luchtdichtheid
Regen-, water- en winddichte aansluitingen
Categorie
Totaaloplossing
Technisch
Online opleiding

Waaruit bestaat ons isolatiesysteem 'Compactdak'? 

Platte daken worden meer en meer uitgevoerd met een dragende structuur in hout. Bij deze opbouw is het ideaal om te isoleren volgens de principes van het compactdak. 

Dat bestaat, van buiten naar binnen, uit de volgende lagen: 

  • de waterdichtingslaag; 
  • de dakvloer, meestal uit constructieplaten (OSB, multiplex, vezelcement, …) of massieve planken; 
  • de houten roosteringsbalken zelf, waarbij de ruimte tussen deze balken volledig opgevuld is, bij voorkeur met iQ3-cellulose isolatie; 
  • een vochtgestuurde pro clima INTELLO (PLUS) damprem, aangebracht onder de roosteringsbalken en ondersteund door dwarslatten; 
  • een dampopen binnenafwerking. 

Hierbij is het gebruik van een vochtgestuurde damprem en een dampopen isolatie zoals iQ3-cellulose, die de ruimte tussen damprem en dakvloer volledig vult zonder (geventileerde) luchtspouw, essentieel voor een duurzaam resultaat met goede vochthuishouding. 

Gebruikte producten

Variante: warm-compactdak 

Is je plat dak (deels) beschaduwd? Of ben je van plan om zonnepanelen, een terras of groendak bovenop je plat dak te plaatsen? Dan is de variante ‘warm-compactdak’ (vroeger duodak genoemd) de aangewezen werkwijze. 

Bij het warm-compactdak voeg je aan het compactdak twee extra lagen toe: bovenop de dakvloer een dampscherm (met μd-waarde ≥ 100m) en daarop een extra isolatielaag. Zo verhoog je de hygrische veiligheid (zie onderaan ‘aandachtspunt’) en profiteer je toch nog van de voordelen van het compactdak.

De hoeveelheid isolatie aan te brengen bovenop de dakvloer, hangt af van verschillende factoren, zoals het binnenklimaat, de situatie aan de buitenzijde, de isolatiedikte onder de dakvloer, … Hiervoor maakten wij bij ISOPROC een overzichtelijke tabel die aangeeft hoeveel extra isolatie minimaal nodig is bij enkele standaardsituaties. Deze tabel is opgenomen in het document dat je onderaan deze pagina kan downloaden.

Klassiek compactdak
Warm compactdak met zonnepanelen
Warm compactdak als groendak

Wat zijn de voordelen van dit plat dak isolatiesysteem? 

Het compactdak heeft een aantal voordelen ten opzichte van andere daktypes, meer in het bijzonder het warm plat dak (het meest voorkomende type plat dak).

  • Een compactdak is dikwijls veruit de goedkoopste plat dak oplossing. Zo moeten bijvoorbeeld bij  renovaties de dakopstanden niet verhoogd worden en kunnen ook afvoeren behouden worden. Bij kleine oppervlakken, zoals achterbouw in steden, dakkapellen, … is het compactdak vaak de meest efficiënte oplossing. 
  • Door de isolatie tussen de beschikbare houten draagstructuur te plaatsen, beperk je zelfs bij grote isolatiediktes de totale dakhoogte met de nodige kostenbesparing tot gevolg. 
  • De niet-drukvaste isolatie die je bij een compactdak onder de dakvloer kan toepassen is meestal goedkoper dan de drukvaste isolatie die bij conventionele daken bovenop de dakvloer komt. Bovendien wordt bij compactdaken  meestal gebruik gemaakt van inblaasisolatie zoals iQ3-cellulose. Deze combineert een snelle plaatsing, zonder snijafval, met een kierloze vulling. Ook in geval van compartimenten die een complexe vorm hebben gaat het met iQ3-cellulose isolatie vlot.
  • Het plaatsen en bevestigen van de waterdichtingslaag gaat het gemakkelijkste op een continue en harde ondergrond. Bij een compactdak steun je daarbij rechtstreeks op de dakvloer, terwijl je bij een warm dak op de isolatielaag moet werken. 
  • In tegenstelling tot het warm dak worden damprem en isolatie bij het compactdak van binnenuit aangebracht en dat pas nadat de waterdichting van het dak volledig is uitgevoerd. Hierdoor is het uitgesloten dat er neerslag in de isolatie komt. Je bent dus niet afhankelijk van de weersomstandigheden en werkt zonder tijdsdruk. 
  • Het gebeurt jammer genoeg frequent dat de dakdichting van bij het begin niet 100% waterdicht is of dat er achteraf kleine lekken ontstaan waarlangs sporadisch wat water binnendringt. Bij warme daken komen kleine lekken meestal niet aan het licht, omdat het dampscherm onder de isolatie dikwijls fungeert als tweede waterdichting. En als ze al aan het licht komen is het dikwijls niet evident ze te lokaliseren. De onderliggende constructie blijft dan wel gespaard van bouwschade, maar de isolatie is wel (mogelijk van in de bouwfase) nat. Bij het compactdak daarentegen kan men lekken die er van bij het begin zijn gemakkelijk detecteren, lokaliseren en bijgevolg herstellen, nog voordat de isolatie en damprem geplaatst zijn. Bij kleine uitzonderlijke waterinfiltratie achteraf kan het dak nog steeds uitdrogen naar binnen toe, wat nagenoeg onmogelijk is bij het warm plat dak.

Omdat de luchtdichte laag van het dak (de damprem) zich bij een compactdak ónder de dakstructuur bevindt, is deze gemakkelijk te verbinden met de andere luchtdichtingslagen die zich aan de binnenkant van de buitenmuren bevinden. Luchtlekken kunnen eenvoudig hersteld worden. Bij een warm plat dak, met het dampscherm op de dakvloer, is dit veelal onmogelijk.

De luchtdichtheid en de correcte plaatsing van de damprem kan getest worden door het gebouw in onderdruk te zetten (bijvoorbeeld met een BlowerDoortest). 

Voor het berekenen van de milieu-impact, baseer je je het best op een analyse in TOTEM. TOTEM is een instrument, gezamenlijk ontwikkeld door de drie Belgische gewesten, dat toelaat om de totale milieu-impact van opbouwen objectief met elkaar te vergelijken.* 

We nodigen je uit om een vergelijking te maken van een compactdak met iQ3-cellulose en een vochtvariabele damprem pro clima INTELLO (PLUS) op basis van polyolefinen, versus een warm plat dak met synthetische isolatie of rotswol van hoge densiteit, geplaatst op een dampscherm.  

* Naast het energieverbruik over een gebruiksduur van 60 jaar, wordt bij TOTEM ook de globale impact (CO2 en stikstofuitstoot, water- en grondstoffenverbruik, impact op OZON en een hele resem andere factoren) van de gebruikte materialen in rekening gebracht, van bij de winning van de grondstoffen tot op het moment van afbraak van het gebouw. 
Meer info over het belang van TOTEM vind je hier.

Wij documenteerden deze voordelige oplossing voor platdakisolatie in een uitgebreid document. Daarin vind je essentiële informatie over de werking, de regels en de richtlijnen voor het verhogen van de hygrische veiligheid. Daarnaast namen we ook aansluitdetails en tekeningen op voor een spouwmuur en compactdak met oversteek, houtskeletbouw en compactdak, houtskeletbouw en warm-compactdak, en renovatieoplossingen. Download de totaaloplossing compactdak en warm-compactdak hieronder. 

Toch nog vragen? Aarzel dan niet onze gratis technische helpdesk te contacteren. We delen graag onze expertise en kennis van zaken.

Aandachtspunt: waarom zijn een vochtgestuurde damprem, een dampdoorlatende isolatie en een nauwgezette plaatsing bij een plat dak noodzakelijk?

Constructies bouwen die nooit nat worden, is ideaal. Maar hoe realistisch is dat? De kans op vocht in de opbouw, dikwijls reeds van bij de bouwfase, ofwel achteraf door convectie, diffusie of infiltratie, is groot. Veiliger is daarom constructies te bouwen die, mochten ze ooit vocht bevatten, kunnen uitdrogen. 

Platte daken zijn aan de buitenkant steeds voorzien van een  waterdichting die sterk dampremmend is (met een μd-waarde van minimaal 15m tot meerdere honderden meters). Dit heeft tot gevolg dat het in het dak aanwezige vocht nauwelijks naar buiten toe kan uitdrogen. Dit in tegenstelling tot bijv. hellende daken waar je met een dampopen onderdak kan werken. De enige resterende uitdrogingsmogelijkheid bij platte daken is naar binnen toe. Dit kan door het toepassen van een vochtgestuurde damprem aan de binnenzijde. Hoe dit functioneert en wat  de belangrijke aandachtspunten en randvoorwaarden zijn vind je allemaal in het downloadbare document hieronder.

Online opleiding 

Bekijk hieronder het opgenomen webinar. 

Video Url

Heb je liever een opleiding/webinar waarbij je interactief kan overleggen met onze specialist? 

Schrijf je dan in op één van de opleidingen (zie onderaan).

Vind een aannemer

Laat je adviseren voor je isolatieproject door één van onze aannemers.

Productinformatie iQ3

Kom je graag meer te weten over iQ3-cellulose?

Prijscalculator iQ3

Gebruik onze handige prijscalculator voor jouw project. Krijg een eerste schatting van de kostprijs van geplaatste iQ3 cellulose per m². Bekijk het voor daken, muren en (zolder-)vloeren. Speel met oppervlaktes, diktes en comfortniveaus.

Paul Eykens
Technisch adviseur
foto-paul-eykens

Opleidingen

Referenties

ISOPROC-Referentie-reference-pro-clima-iQ3-cellulose-isolatie-luchtdicht-isolation-etanche-logik-trio-architecture.jpg
Renovatie

Ecologische renovatie van ééngezinswoning in Brussel

Duurzaam verbouwen met ecologische isolatie iQ3 cellulose

LogiK en Trio Architecture werkten samen aan de ecologische en energiezuinige renovatie van een eengezinswoning uit 1957 in Brussel. Dit project omvatte niet…

Lees meer
foto-danszaal-Dreamdance-Merelbeke
Renovatie

Dansschool Dreamdance vzw beperkt geluidsoverlast dankzij iQ3

Ook de vochtproblemen zijn verleden tijd

‘Een dansschool middenin een woonwijk is nooit evident. De afgelopen jaren hadden we op regelmatige basis klachten van de buren wegens geluidsoverlast’, getuigt…

Lees meer
Inhout-Mobble-Huldenberg
Prefab
Nieuwbouw
Renovatie

Herbestemmingsproject: Prefab modules voor Holidays Park

Vakantiedomein in Huldenberg vervangt verouderde caravans door moderne, duurzame prefab woningen.

Bij sommige projecten komt alles samen: visie, innovatie en samenwerking. Dit is het geval bij het herbestemmingsproject van Holiday Parks in Huldenberg. Dit…

Lees meer
ISOPROC-iQ3-cellulose-isolatie-isolation-economyplan-moury
Renovatie

Energetische renovatie van 109 wooneenheden en sociale woningen

In Flémalle werden 109 wooneenheden, waaronder 24 sociale woningen en 3-6 huizen, grondig energetisch gerenoveerd. Deze renovatie omvatte isolatie, ramen en…

Lees meer